Vi bygger ny barneby

Billedtekst: Disse brødrene blir de første som flytter inn i barnebyen.

Barnemisjonens misjonssekretær, Mikael Joumé, deler ferske inntrykk fra barnebyen og møtet med de første barna der. Litt blyg kikker han på oss og vurderer de store hvite mennene som plutselig dumpet inn i hans verden. Så tiner han opp i et stort smil og kaster seg i armene på Thord Dahl, lederen for arbeidet på Filippinene.

Jeg tar kameraet mitt og setter meg på huk, ivrig etter å fange øyeblikket. Jeg tar bilde etter bilde og det virker veldig spennede. Plutselig snur han seg mot meg. Jeg snur skjermen mot han og øynene glitrer når han får se seg selv på bilde. Han trykker med fingeren mot kameraet for å understreke at det virkelig er han på bildet. Han ler høyt av glede mens vi blar gjennom bildene. Så senker jeg kameraet og følger impulsen min til å stryke han mykt over hodet og ned over kinnet. Han lar meg gjøre det, står helt stille ved siden av meg. Etterpå strekker han armene mot meg og så gir vi hverandre en inderlig varm klem.

Uforglemmelige øyeblikk
Dette er et øyeblikk som brenner seg fast. Jeg fylles av kjærlighet, medlidenhet, av håp, men kanskje mest av takknemlighet.Tenk at jeg får ta imot den lille guttens klem. Jeg takker for den varme som stråler fra han inn i meg; et barns øyeblikkelige hengivenhet, en slags naturlig flytende kjærlighet som bare finnes der i tiden, som bare et barn kan gi…

Moren døde av brystkreft
Thord forteller at den lille gutten på fire og hans to år yngre bror flere ganger har bodd på Malward, underernæringklinikken til Barnemisjonen. Moren døde for en stund siden da kreften dessveerre ble oppdaget for sent. Rett ettepå kom guttene til Malward der de fikk mat og omsorg.
Faren ønsket å ta hånd om barna, men etter en kort periode var guttene igjen tilbake på Malward. Situasjonen ble uholdbar med arbeid og ansvar for barna. Guttene stod igjen alene i verden uten mamma, pappa eller noen andre som kunne ta hånd om dem.
Jeg kikker etter gutten som virvler bekymringsløst rundt i en brytekamp med en lekekamerat. Han ler hjertelig med et skøyeraktig glimt i øyet. Kanskje han er så liten at minnet om mamma og pappa blekner fort? Kanskje fortrenger han savnet gjennom lek og støy? Det jeg vet, er at han er i trygge hender her på Malward. Her er det pleiere døgnet rundt. Her får han mat og all den omsorg han trenger.

Open Heart Children’s Village
Da nevner Thord det jeg håpet å få høre: ”Det er trolig at gutten og hans yngre bror blir de første barna i vår nye barneby, Open Heart Children’s Village.” Jeg kjenner lettelsen sprer seg inni meg, som om alt faller på plass.”Så flott,” sier jeg. ” Der kommer de til å få en fantastisk oppvekst! ”
Vi går ut og nærmer oss de to husene som står ferdige i barnebyen. De ligger på samme området som hovedbygningen. Jeg kjenner meg så stolt når jeg ser hvor fine husene er. De er oppført på platåer i det skrånende terrenget som gir en opplevelse av luftighet samtidig som de rammes inn av grønne mangotrær.
Arkitekturen er ren og enkel, fargevalget bryter fasaden i milde toner og mange vinduer gir et herlig lysinntak. De første bygningene er delt inn i to plan, ca 100 kvadratmeter hver. Her kommer det til å bo opp til 10 barn og en ”mamma” i hvert boenhet. Totalt altså 20 barn og to mødre. Vi går inn og Thord beskriver planløsningen.
Et stort kombinert spise og oppholdsrom er det første vi møter. Her kommer det til å yre av liv om noen måneder. To store soverom med egne toalett og dusjer ligger vegg i vegg med oppholdsrommet. Gutter og jenter kommer til å ha separate soverom. Badene er flislagte. Lengst inne, sett fra oppholdsrommet,, ligger ”mammas” rom, også med eget toalett. Kjøkkenet er innredet i nedre del av oppholdsrommet.

Kjærlighet og varme
Jeg kan ikke annet enn å bli begeistret over de fantastisk fine husene.Snart springer små barneføtter over gulvene, bygningene fylles av latter og gråt, kjærlighet og varme. Jeg kan se det for meg, og jeg kjenner meg stolt, men ydmyk over å få være med skrive Barnemisjonens historie. Jeg tenker på hvordan alt dette harmoniserer så godt med teksten i Barnemisjonens slagord: ”With the Lord for the Children!”